Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Dacă ai fost diagnosticat cu stenoză aortică, nu ești singur

Cea mai frecventă boală cardiacă valvulară la nivel mondial, stenoza aortică afectează 5% din persoanele peste 65 ani. Prevalența crește odată cu vârsta, una din opt persoane peste 75 ani având stenoză aortică moderată sau severă. Singurul tratament eficace la pacienții cu o formă severă este înlocuirea valvulară.

Dacă ai fost diagnosticat cu stenoză aortică, nu ești singur

Cea mai frecventă boală cardiacă valvulară la nivel mondial, stenoza aortică afectează 5% din persoanele peste 65 ani. Prevalența crește odată cu vârsta, una din opt persoane peste 75 ani având stenoză aortică moderată sau severă. Singurul tratament eficace la pacienții cu o formă severă este înlocuirea valvulară.

Ce este stenoza aortică?

Stenoza aortică apare atunci când valva aortică se rigidizează, își reduce capacitatea de a se deschide și închide corespunzător, limitând astfel fluxul de sânge către restul corpului. Lăsată netratată, stenoza aortică inițiază o serie de evenimente care, în cele din urmă, duc la insuficiență cardiacă.

Ghid pacient stenoza aortica

Ghidul pacientului cu stenoză aortică

In trecut, pacientii cu stenoza aortica severa aveau optiuni limitate de tratament, insa TAVI a schimbat complet conceptul de inlocuire a valvei aortice si din ce in ce mai multi pacienti sunt eligibili pentru procedura minim invaziva transcateter.
 
TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation), cunoscută și sub numele de TAVR (Transcatheter Aortic Valve Replacement), este o procedură minim invazivă, ceea ce înseamnă că implică incizii mici și nu necesită deschiderea pieptului sau a sternului, așa cum se face în cazul intervenției chirurgicale clasice, utilizată pentru înlocuirea valvei aortice cu o valvă artificială nouă.
 
TAVI este o procedură inovatoare care a revoluționat tratamentul stenozei aortice severe. Acestă intervenție oferă pacienților o alternativă eficientă și sigură la intervenția chirurgicală deschisă și aduce multiple beneficii, inclusiv recuperare rapidă, risc redus de complicații și oportunitatea de a trata pacienții cu risc chirurgical ridicat sau comorbidități asociate.

Ai fost diagnosticat cu stenoză aortică?

Programeaza o consultatie pentru a discuta toate opțiunile de tratament

Ce este stenoza de valvă aortică

Valva aortica controleaza fluxul de sange la nivelul inimii si este formata din foite subtiri numite cuspe care se deschid cand sangele este pompat prin valva. Cand cuspele se ingroasa si isi pierd flexibilitatea ele nu se mai deschid si inchid corect si apare ingustarea (stenoza) aortica.

Semne și simptome

In formele usoare stenoza aortica nu da simptome, dar odata cu progresia bolii apar oboseala si lipsa de aer la efort, durere sau presiune in piept, fatigabilitate si dificultate de a realiza activitati cotidiene.

Riscurile stenozei aortice severe

Odata cu aparitia simptomelor, tratamentul imediat este foarte important, deoarece fara tratament mortalitatea este foarte ridicata. Rata de supravietuire a pacientilor cu stenoza aortica severa este in jur de 50% la doi ani dupa debutul simptomatologiei.

Tipuri de valve

În prezent, se folosesc două tipuri de proteze valvulare, autoexpandabile și expandabile pe balon, selecția tipului optim de valvă ținând cont de caracteristicile clinice și anatomice ale fiecărui pacient în parte.

Valve expandabile pe balon

Protezele pe balon sunt cele mai frecvent folosite și se potrivesc în special pacienților cu inel aortic de dimensiuni mari, aortă orizontală sau boală coronariană asociată, datorită profilului redus și sistemului de livrare versatil.

Valve autoexpandabile

Cele mai multe valve autoexpandabile au un design supraanular, pot fi recapturate și repoziționate și permit, de obicei, o implantare mai controlată și mai precisă. Protezele autoexpandabile sunt preferate în cazul pacienților cu valvă aortică bicuspidă, calcificări intense, acces vascular dificil sau inel aortic de dimensiuni mici.

Beneficii și riscuri

TAVI este o procedură cu rezultate excepționale, dar pentru unii pacienți, riscurile procedurii pot fi mai mari decât beneficiile posibile, de aceea indicația de înlocuire valvulară trebuie întotdeauna evaluată corect.

Valvulopatia aortică

Stenoza aortică este cea mai frecventă boală valvulară dobândită care necesită intervenție de înlocuire, cu o creștere exponențială a prevalenței odată cu avansarea în vârstă. Datorită creșterii conștientizării asupra opțiunilor de tratament, din ce în ce mai mulți medici trimit pacienții cu stenoza aortică către centre cardiovasculare cu experiență în înlocuirea valvei aortice, cu rezultate optime atunci când intervenția este realizată la timp, atât în ceea ce privește supraviețuirea, cât și prezervarea funcției ventriculare.

Alternativa minim invazivă pentru tratamentul stenozei aortice

Implantarea valvei aortice transcateter (TAVI) reprezintă o metodă terapeutică minim-invazivă și non-chirurgicală care nu doar a devenit o alternativă la înlocuirea chirurgicală, ci chiar strategia preferată pentru înlocuirea valvei aortice. Toți pacienții cu stenoză aortică severă ar trebui să fie evaluați pentru posibilitatea de a fi tratați prin tehnica TAVI.
Parcursul pacientului

TAVI s-a dovenit clinic a avea o serie de avantaje comparativ cu tehnica chirurgicală, prin invazivitatea redusă și recuperarea rapidă a pacienților. TAVI a demonstrat rate mai mici de complicații și mai puțin disconfort postoperator, ceea ce o face o opțiune preferată pentru tratamentul stenozei aortice în cazurile adecvate. Această abordare a revoluționat tratamentul stenozei aortice, oferind o alternativă mai sigură și eficientă la intervenția chirurgicală tradițională.

Evidența clinică

Un număr mare de studii clinice randomizate și observaționale au fost publicate în ultimii ani, reflectând evoluția tehnicii transcateter în tratamentul stenozei aortice strânse. Studiile Evolut low risk și PARTNER 3 au demonstrat non-inferioritatea, respectiv superioritatea tehnicii TAVI față de tehnica chirurgicală, cu rezultate echivalente chiar și în categoria pacienților cu risc chirurgical scăzut.