Ai fost diagnosticat cu stenoză aortică?
Programează o consultație pentru a discuta toate opțiunile de tratament →

0376 44 88 69
We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.
"Cea mai frecventă boală cardiacă valvulară la nivel mondial, stenoza aortică afectează 5% din persoanele peste 65 ani. Prevalența crește odată cu vârsta, una din opt persoane peste 75 ani având stenoză aortică moderată sau severă. Singurul tratament eficace la pacienții cu o formă severă este înlocuirea valvulară."
Dr. Radu Pretorian
Cea mai frecventă boală cardiacă valvulară la nivel mondial, stenoza aortică afectează 5% din persoanele peste 65 ani. Prevalența crește odată cu vârsta, una din opt persoane peste 75 ani având stenoză aortică moderată sau severă. Singurul tratament eficace la pacienții cu o formă severă este înlocuirea valvulară.
Stenoza aortică apare atunci când valva aortică se rigidizează, își reduce capacitatea de a se deschide și închide corespunzător, limitând astfel fluxul de sânge către restul corpului. Lăsată netratată, stenoza aortică inițiază o serie de evenimente care, în cele din urmă, duc la insuficiență cardiacă.
0376 44 88 69
În prezent, se folosesc două tipuri de proteze valvulare, autoexpandabile și expandabile pe balon, selecția tipului optim de valvă ținând cont de caracteristicile clinice și anatomice ale fiecărui pacient în parte.
Protezele pe balon sunt cele mai frecvent folosite și se potrivesc în special pacienților cu inel aortic de dimensiuni mari, aortă orizontală sau boală coronariană asociată, datorită profilului redus și sistemului de livrare versatil.
Cele mai multe valve autoexpandabile au un design supraanular, pot fi recapturate și repoziționate și permit, de obicei, o implantare mai controlată și mai precisă. Protezele autoexpandabile sunt preferate în cazul pacienților cu valvă aortică bicuspidă, calcificări intense, acces vascular dificil sau inel aortic de dimensiuni mici.
TAVI este o procedură cu rezultate excepționale, dar pentru unii pacienți, riscurile procedurii pot fi mai mari decât beneficiile posibile, de aceea indicația de înlocuire valvulară trebuie întotdeauna evaluată corect.
Stenoza aortică este cea mai frecventă boală valvulară dobândită care necesită intervenție de înlocuire, cu o creștere exponențială a prevalenței odată cu avansarea în vârstă. Datorită creșterii conștientizării asupra opțiunilor de tratament, din ce în ce mai mulți medici trimit pacienții cu stenoza aortică către centre cardiovasculare cu experiență în înlocuirea valvei aortice, cu rezultate optime atunci când intervenția este realizată la timp, atât în ceea ce privește supraviețuirea, cât și prezervarea funcției ventriculare.
Implantarea valvei aortice transcateter (TAVI) reprezintă o metodă terapeutică minim-invazivă și non-chirurgicală care nu doar a devenit o alternativă la înlocuirea chirurgicală, ci chiar strategia preferată pentru înlocuirea valvei aortice. Toți pacienții cu stenoză aortică severă ar trebui să fie evaluați pentru posibilitatea de a fi tratați prin tehnica TAVI.
TAVI s-a dovenit clinic a avea o serie de avantaje comparativ cu tehnica chirurgicală, prin invazivitatea redusă și recuperarea rapidă a pacienților. TAVI a demonstrat rate mai mici de complicații și mai puțin disconfort postoperator, ceea ce o face o opțiune preferată pentru tratamentul stenozei aortice în cazurile adecvate. Această abordare a revoluționat tratamentul stenozei aortice, oferind o alternativă mai sigură și eficientă la intervenția chirurgicală tradițională.
Un număr mare de studii clinice randomizate și observaționale au fost publicate în ultimii ani, reflectând evoluția tehnicii transcateter în tratamentul stenozei aortice strânse. Studiile Evolut low risk și PARTNER 3 au demonstrat non-inferioritatea, respectiv superioritatea tehnicii TAVI față de tehnica chirurgicală, cu rezultate echivalente chiar și în categoria pacienților cu risc chirurgical scăzut.
Aortic.ro este un proiect dedicat excelenței în îngrijirea cardiovasculară, inițiat de dr. Radu Pretorian, medic primar cardiolog în București.
Conceput inițial ca o platformă de informare medicală specializată, Aortic.ro s-a dezvoltat într-un punct de referință pentru pacienții cu stenoză aortică și alte afecțiuni cardiovasculare majore, punând accent nu doar pe educație, ci și pe accesul la tratamente moderne și intervenții de înaltă performanță.
Pe lângă conținutul informativ, Aortic.ro reflectă experiența practică acumulată de dr. Radu Pretorian în realizarea unor proceduri avansate precum TAVI (transcatheter aortic valve implantation), coronarografie, angioplastie coronariană sau EVAR, efectuate în parteneriat cu echipe multidisciplinare de elită.
Proiectul este susținut de colaborarea strânsă cu echipa de medici cardiologi intervenționiști și chirurgi cardiovasculari de la Spitalul Monza – Ares, un centru de excelență în patologia cardiovasculară din România. Această asociere oferă pacienților o abordare integrată, sigură și actuală, în acord cu cele mai noi protocoale internaționale.
Prin acest demers, dr. Pretorian își continuă misiunea de a educa, ghida și sprijini pacienții în luarea unor decizii informate, dar și de a pune la dispoziție resurse medicale reale, intervenții sigure și acces la echipe medicale de top.
Pain is the most common complaint among those who have runner’s knee sometimes the pain